Baklava
A baklava története nincs igazán dokumentálva, ennek ellenére leginkább hiteles történet szerint a ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el.
Vryonis (1971)a Deipnosophistae-ban említett ókori görög gastis, kopte, koptonszavakat azonosítja a baklavával, ami szerint ez a bizánciak kedvence. Perry (1994) ezzel ellentétesen azt állítja, hogy bár a gastris nevű étel tartalmaz diót és mézet, de nincs benne tészta, hanem szezámmag keverék, hasonlóan a halva-hoz. Perry állítását miszerint nem ógörög, hanem török eredetű ez az édesség alátámasztja továbbá, hogy a rétegelt tésztát a közép-ázsiai török konyha használta. A közép-ázsiai rétegelt tészta és a szinte átlátszó vékonyságú tészta közötti hiányzó fejlődési lépést az azerbajdzsáni Bakı pakhlavası ételnél találjuk meg. Ez az édesség már rétegelt, de még nem nyújtott tésztából készült.
Ez pedig itt az én Balava-m. nagyon finom és és nagyon édes.
Hozzávalók:
Réteslap( mit én a boltban vettem készen) 18 darabos
Durvára darált dió 20 dkg
Durvára darált sótlan mogyoró 15 dkg
Cukor 15 dkg
Méz 15 dkg
Olaj vagy vaj a kenegetéshez( Én fele-fele arányban használtam)
No és a sziruphoz kell még 10 dkg méz, 3 evőkanál cukor és víz ( hát kb olyan 1 - 2 dl.)
A 15 dkg mézet a cukorral fölmelegítjük majd belekeverjük a durvára darált diót és a mogyorót. Kikenünk egy tepsit( kb akkorát mint a réteslapok) és ráterítünk egy réteslapot , majd kenjük és új réteslap . A 4. réteslap tetejére a diós keverék 1/3 részét tesszük. Aztán újra réteslapok megkenve . Aztán megint a diós massza. Aztán megint csak a réteslapok és újra a diós keverék. Na most a tetejére rakjuk az összes megmaradt réteslapot ( ami úgy 6 db , ha jól számoltam).Ezek közé is mindig olajat kenek. Amikor az utolsót is fölterítettem jöhet rá a szirup. Az a következőképpen készül . Fölmelegítjük hozzá a mézet a cukrot és a vizet ( esetleg tehetünk bele egy nagyon kevés citromlét) . A tésztát még a tepsibe földaraboljuk , ( de nem az aljáig mert akkor a cukros szirup le fog égni) aztán ráöntjük , rácsurgatjuk a szirupot. Ezután sütőben szép barnulásig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése