2012. szeptember 30., vasárnap

Baklava


Baklava


A baklava története nincs igazán dokumentálva, ennek ellenére leginkább hiteles történet szerint a ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el.
Vryonis (1971)a Deipnosophistae-ban említett ókori görög gastis, kopte, koptonszavakat azonosítja a baklavával, ami szerint ez a bizánciak kedvence. Perry (1994) ezzel ellentétesen azt állítja, hogy bár a gastris nevű étel tartalmaz diót és mézet, de nincs benne tészta, hanem szezámmag keverék, hasonlóan a halva-hoz. Perry állítását miszerint nem ógörög, hanem török eredetű ez az édesség alátámasztja továbbá, hogy a rétegelt tésztát a közép-ázsiai török konyha használta. A közép-ázsiai rétegelt tészta és a szinte átlátszó vékonyságú tészta közötti hiányzó fejlődési lépést az azerbajdzsáni Bakı pakhlavası ételnél találjuk meg. Ez az édesség már rétegelt, de még nem nyújtott tésztából készült.
Ez  pedig itt az én Balava-m. nagyon finom  és   és nagyon édes.
Hozzávalók:
Réteslap( mit én a boltban vettem készen) 18 darabos
Durvára  darált  dió 20 dkg
Durvára darált  sótlan mogyoró  15 dkg
Cukor 15 dkg
Méz 15 dkg
Olaj  vagy  vaj a kenegetéshez( Én  fele-fele  arányban használtam)
No és a sziruphoz  kell még 10 dkg  méz, 3 evőkanál  cukor  és  víz  ( hát  kb olyan 1 - 2 dl.)

A 15 dkg mézet a cukorral  fölmelegítjük  majd  belekeverjük a durvára  darált  diót és a mogyorót. Kikenünk egy tepsit( kb akkorát  mint a réteslapok) és ráterítünk egy réteslapot , majd kenjük  és új réteslap . A 4. réteslap tetejére a diós keverék 1/3 részét tesszük. Aztán  újra réteslapok  megkenve . Aztán  megint a diós massza. Aztán  megint csak a réteslapok és újra  a diós keverék.  Na  most  a tetejére  rakjuk  az összes  megmaradt  réteslapot  ( ami úgy 6 db , ha jól számoltam).Ezek közé is mindig  olajat kenek. Amikor az utolsót is fölterítettem  jöhet  rá a szirup. Az a következőképpen  készül . Fölmelegítjük hozzá a mézet  a cukrot  és a vizet ( esetleg  tehetünk bele  egy nagyon kevés citromlét) . A tésztát  még  a tepsibe  földaraboljuk ,  ( de  nem az aljáig  mert akkor  a cukros  szirup le fog égni) aztán  ráöntjük , rácsurgatjuk  a  szirupot. Ezután   sütőben   szép  barnulásig  sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése