Életkerék kenyér
Hozzávalók : 1 kg fehér sima búzaliszt. 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, fél liter langyos tej, 5 evőkanál krumplipüré, egy kocka ( 5 dkg ) élesztő, egy kiskanál cukor, két kiskanál só, két evőkanál olaj.
A tetejére : egy tojás villával kissé fölverve, csipetnyi só, szezámmag,napraforgómag, tökmag, lenmag , mák ( vagy másféle magvak ízlés szerint )
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanál cukrot és megvárjuk amíg az élesztő fölhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk , beleszórjuk a teljes kiőrlésű lisztet, a krumplipürét,a sót, beleöntjük a megkelt élesztőt , olajat , és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz és nem áll össze akkor nagyon óvatosan apránként langyos vizet öntünk hozzá. Kemény de jól gyúrható rugalmas tésztát kell kapnunk. Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától letakarva fél órát kelesztjük. A különböző magvakat külön- külön kis tálkákba szórjuk. A tojást villával felverjük és sózzuk. Ezután a tésztát 20 vagy akár 25 db-ra osztjuk (. Én csak 15-16-ra szoktam ). A darabokat gömbbé formázzuk . A gömböket egyenként belemártjuk a tojásba majd valamelyik magba. A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ezután újabb fél órát kelesztjük . Végül 200 fokos sütőbe aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése