2012. szeptember 30., vasárnap

Életkerék kenyér



Életkerék kenyér 

Hozzávalók : 1 kg fehér sima  búzaliszt. 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, fél liter langyos tej, 5 evőkanál krumplipüré, egy kocka ( 5 dkg ) élesztő, egy kiskanál cukor, két kiskanál só, két evőkanál olaj.
A tetejére :  egy tojás villával kissé fölverve, csipetnyi só, szezámmag,napraforgómag, tökmag, lenmag , mák ( vagy  másféle  magvak  ízlés szerint )
Elkészítés: Az élesztőt  a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanál cukrot és  megvárjuk amíg az élesztő  fölhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk , beleszórjuk a teljes kiőrlésű lisztet,  a krumplipürét,a sót, beleöntjük a megkelt élesztőt , olajat , és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz  és nem áll össze akkor nagyon óvatosan apránként  langyos vizet öntünk hozzá. Kemény de jól gyúrható rugalmas tésztát kell kapnunk. Amikor a tészta már teljesen sima  és elválik az edény falától letakarva fél órát  kelesztjük.  A különböző  magvakat külön-  külön kis tálkákba szórjuk.  A tojást villával felverjük és sózzuk. Ezután a tésztát 20 vagy akár 25 db-ra  osztjuk (. Én  csak 15-16-ra szoktam  ). A darabokat gömbbé formázzuk . A gömböket egyenként belemártjuk a tojásba majd valamelyik magba.  A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ezután újabb fél órát kelesztjük  . Végül 200 fokos sütőbe aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése