2012. szeptember 30., vasárnap

Ensimada


Ensimada 

Egy nagyon finom recept amit  közzéteszek  és képet is teszek hozzá:

Ensaimada. Ez a neve. A szó jelentése a disznózsírból ered. Ha csak ennyit tudnék róla, nem biztos, hogy meg akarnám kóstolni. De az illata több mint csábító.. Tradicionális mallorcai édesség, amit különböző töltelékekkel, de porcukorral mindig sűrűn meghintve készítenek.
Találtam egy receptet . Tejeskávé, vagy egy bögre habos kakaó mellé kevés jobb dolgot tudok elképzelni. Ugyan disznózsír helyett vaj szerepel a hozzávalók között, azért elég autentikusnak tűnik...

Hozzávalók: 4 tk szárított élesztő, 1 csésze langyos tej, fél csésze cukor, 1 tk só, 4 és fél csésze liszt, 2 nagy tojás, 2 ek olaj, 10 deka vaj


Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot a sót, adjuk hozzá a lisztet, majd a tejben felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olajat. Dolgozzuk ki a tésztát, majd meleg helyen kelesszük a duplájára. Dagasszuk be a tésztát újra, majd a belisztezett konyhapulton egy sodrófával nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Kenjük be vékonyan vajjal/disznózsírral az egész tésztát, majd az egészet csavarjuk fel (mint a palacsintát), és hagyjuk pihenni egy órát. Miután a tészta megkelt, rakjuk hűtőbe, amíg egy kéreg alakul ki a tészta felületén. Csavarjunk briós formát egy kivajazott tepsire és takarjuk le egy nagy edénnyel. Hagyjuk kelni újra egy jó pár órát. Tegyük 200 fokos előmelegített sütőbe 45 percre, ezalatt szép aranybarnára sül. Kenjük be olvadt vajjal, és szórjuk meg porcukorral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése