Napraforgó kenyér
Hozzávalók: 60 dkg sima liszt,10 dkg rétesliszt ,3 dl langyos tej, 1,25 dl olaj ,2 tojás, 4 dkg élesztő, ( vagy 2 tasak szárított élesztő), 2 ek tejpor ( elhagyható) 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A lapok megkenéséhez 10 dkg olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás sárgája , 30 ml tej ,( szezámmag lenmag tökmag, vagy amilyet szeretünk)
Összekeverjük a tejet,olajat,tojást, élesztőt, liszteket, tejport, sót. Jól összedagasztjuk és hűtőbe tesszük. Másnap reggel hajnalban formázzuk.
2 fele osszuk a tésztát. Az egyiket 5 fele osszuk. Mindegyiket kb 22 cm-es átmérőjű körre nyújtjuk. A tortaforma aljára tesszük megkenjük vajjal , majd ezt ismételjük a többi lappal is . Az 5. lapot kicsit nagyobbra nyújtom hogy lelógjon az oldalakra. Ezt már nem kenjük meg vajjal.
Késsel 8 helyen bevágjuk kb 1 cm-re szélétől, úgy hogy 8 szirmot kapjunk.A közepétől fogva kifordítjuk sorra a szirmokat. Úgy ahogy a lenti képen is látszik.
A másik tészta 1/4 részét kerekre formázzuk és a maradékot megint 5 felé osszuk. Kb.14 cm-es körökre nyújtjuk és ugyanúgy járunk el mint az első koszorúval.
Fogjuk és a formába , középre helyezzük. Most úgy vágjuk be a késsel hogy majd a szírmok a két nagy szirom közé essenek.
Középre rakjuk a maraddék félretett tésztát és 30 percig kelesztjük
Végűl lekenjük a tojássárga-tej keverékkel és a közepét megszórjuk tökmaggal a többit meg szezámmaggal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése