2012. szeptember 30., vasárnap

Napraforgó kenyér


Napraforgó kenyér

Hozzávalók: 60 dkg  sima liszt,10 dkg rétesliszt ,3 dl langyos tej, 1,25 dl olaj  ,2 tojás, 4 dkg  élesztő, ( vagy 2 tasak szárított élesztő),  2 ek  tejpor ( elhagyható) 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A lapok megkenéséhez 10 dkg olvasztott vaj
Tetejére: 1 tojás sárgája , 30 ml tej ,( szezámmag  lenmag  tökmag, vagy amilyet szeretünk)
Összekeverjük a tejet,olajat,tojást, élesztőt, liszteket, tejport, sót. Jól összedagasztjuk és hűtőbe tesszük. Másnap reggel hajnalban formázzuk.
2 fele osszuk a tésztát. Az egyiket 5 fele osszuk. Mindegyiket kb 22 cm-es átmérőjű körre  nyújtjuk. A tortaforma aljára tesszük  megkenjük vajjal , majd ezt ismételjük a többi lappal is . Az 5. lapot kicsit nagyobbra  nyújtom  hogy lelógjon az oldalakra. Ezt  már nem kenjük  meg vajjal.
Késsel  8 helyen bevágjuk kb 1 cm-re szélétől, úgy hogy 8 szirmot kapjunk.A közepétől fogva  kifordítjuk sorra  a szirmokat. Úgy ahogy a lenti képen is látszik.
A másik tészta 1/4 részét kerekre formázzuk  és a maradékot  megint  5 felé osszuk. Kb.14 cm-es körökre  nyújtjuk  és ugyanúgy járunk el  mint az első koszorúval.
Fogjuk és a formába , középre helyezzük. Most úgy vágjuk be a késsel  hogy majd a szírmok a két nagy szirom közé essenek.
Középre rakjuk a maraddék félretett tésztát és  30 percig kelesztjük
Végűl lekenjük a tojássárga-tej  keverékkel és a közepét megszórjuk  tökmaggal a többit meg  szezámmaggal.
A formát berakjuk egy nagyobb tepsibe 10 percig 200 fokon  aztán  kb 25 percig   180 fokon sütjük, Én ha megsült egy kis  vizes ecsettel  lekenem  akkor még szebb lesz.  Mutatós   és nagyon , de nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése