Sörkifli
0.5 kg liszt, 2.5 dkg élesztő, 3.5 dl tej, 1 dl olaj, 1 kávéskanál só és a kk. cukor, 1 db tojássárgája.
A tej felében az élesztőt felfuttatni, hozzáadni a liszthez, + étolaj, só,, tojássárgája, maradék tej. Fél óra kelesztés után 3 cipóra osztani, tányér nagyságúra nyújtani.
A tésztát bekenjük sajtkrémmel. Én Karaván füstölt sajtkrémet használok, de mindenki izlés szerintit használjon. Ezután a tésztát 4 cikkbe vágom , majd azokat felezem, így 8 db cikk lesz . Ezután a szélesebbik végébe kb 1x1 cm-es margarin kockát teszek majd föltekerem ( sörkifli alak ). Tetejét tojással kell megkenni, sajttal, szezámmaggal megszórni.
Én tökmaggal, vagy lenmaggal is szoktam. ( Ha valaki még kicsit " gazdagabbra akarja " akkor apróra vágott baconnal és egy fej apróra vágott lila hagymával is töltheti.) Még kb. 30 percet kelesztjük és szép pirosra sütjük.
Én melegen szeretem a legjobban. Magában vagy gulyásleves mellé kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése