Bejgli torta!!!!
Na most akkor bejgli??? vagy torta?????
Szóval már a karácsonyi bejglitől teli a hócipőm,
és addig kutattam amíg nem találtam egy receptet,
ami ugye bejgli is meg nem is. Igaz kicsit átírtam az
eredeti receptet, de szerintem nem lett ez rossz !!!
Szóval a hozzávalók:
Tészta:
2,5 dkg élesztő, egy kis tej, 2 kiskanál kristálycukor,
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 to-
jás, 2 evőkanál rum( vagy rum aroma) 1 evőkanál
tejföl, 1/2 citrom reszel héja, kevés só
A nyújtáshoz:
liszt
A töltelékhez:
30-30 dkg darált dió és mák, 20 dkg porcukor,
mazsola ízlés szerint,1 citrom reszelt héja, 2-3
csomag vaníliás cukor, 1 dl rum, 1 dl tej,
A forma kikenéséhez:
Kb 2 dkg margarin
A tészta lekenéséhez:
1 tojás ( felverve)
A tésztához az élesztőt a langyos tejben a cukorral
felfuttatjuk. Ha felfutott akkor ez lisztet
elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot,
majd a felfuttatott élesztőt, a 3 db tojássárgáját, ru-
mot, citromhéjat, tejfölt,sót. Mindezt jól
összegyúrjuk majd folpackba csomagoljuk és egy
éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk és kb 26
cm-es átmérőjű körre nyújtjuk. Sütő papirral bélelt
tepsibe tesszük villával megszurkáljuk és 180c°-on
kb 12 percig elősütjük őket
Elkészítjük a töltelékeket. A darált diót a fele
cukorral mazsolával és a reszelt citromhéjjal 1 cs
vaníliás cukorral rummal összegyúrjuk.( krémesebbé
tehetjük ha egy ki baracklekvárt keverünk hozzá.)
A máktölteléket ugyanígy készítjük csak a rum
helyett forralt kihűtött tej kerül bele.
Egy 26 cm átmérőjű szétszedhető tortaformát
kikenünk margarinnal és rátesszük az első lapot
erre jön a máktöltelék fele , majd a következő lap
amire a diótöltelék felét kenjük. aztán ugyanez
még egyszer és a tetejére az utolsó tésztalap.
A tetejét felvert tojással lekenjük és legalább 1/2
órát pihentetjük, majd újból lekenjük és
megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőbe 180C°-
on kb. 45 percig sütjük. Ha közbe nagyon pirulna
alufóliával letakarjuk.Elkészültét a beleszúrt tűvel
ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni és csak
utána szeleteljük.
Ha akarjuk az oldalát díszíthetjük, bár nálam
anélkül is elfogyott.
Díszítés: Egy alufólialapra mákból és dióból kb 1/2
cm-es csíkokat rakunk fölváltva. A torta oldalát
lekvárral lekenjük és ügyesen alul- felül megfogjuk
és végig görgetjük a diós-mákos csíkokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése