2012. október 28., vasárnap

Bejgli torta!!!!


Bejgli torta!!!!


Na  most akkor bejgli???  vagy torta?????
Szóval  már  a karácsonyi  bejglitől teli a hócipőm,
és addig kutattam amíg  nem találtam egy receptet,
ami ugye bejgli is  meg nem is. Igaz  kicsit  átírtam az
eredeti receptet,  de szerintem  nem lett ez  rossz !!!
Szóval  a hozzávalók:
Tészta:
2,5 dkg élesztő,  egy kis tej, 2 kiskanál kristálycukor,
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg  porcukor, 3 to-
jás, 2 evőkanál  rum( vagy  rum aroma) 1 evőkanál
tejföl, 1/2 citrom reszel héja, kevés  só
A nyújtáshoz:
liszt
A töltelékhez:
30-30 dkg  darált dió   és  mák, 20 dkg  porcukor,
mazsola ízlés szerint,1 citrom reszelt héja, 2-3
csomag  vaníliás cukor, 1 dl  rum, 1 dl tej,
A forma kikenéséhez:
Kb 2 dkg margarin
A tészta lekenéséhez:
1 tojás ( felverve)

A tésztához  az élesztőt a langyos tejben a cukorral
felfuttatjuk. Ha felfutott akkor ez lisztet
elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot,
majd a felfuttatott élesztőt, a  3 db tojássárgáját, ru-
mot, citromhéjat, tejfölt,sót. Mindezt  jól
összegyúrjuk majd folpackba csomagoljuk és egy
éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát  5 egyenlő részre osztjuk  és kb 26
cm-es átmérőjű körre nyújtjuk. Sütő papirral  bélelt
tepsibe tesszük  villával megszurkáljuk  és 180c°-on
kb 12 percig elősütjük  őket
Elkészítjük a töltelékeket. A  darált  diót a fele
cukorral mazsolával  és a reszelt citromhéjjal 1 cs
vaníliás cukorral rummal összegyúrjuk.( krémesebbé
tehetjük  ha  egy ki baracklekvárt  keverünk hozzá.)
A máktölteléket ugyanígy készítjük  csak a rum
helyett forralt  kihűtött tej kerül bele.
Egy 26 cm átmérőjű szétszedhető tortaformát
kikenünk  margarinnal  és rátesszük az első lapot
erre  jön a máktöltelék fele , majd a következő lap
amire  a diótöltelék felét  kenjük. aztán  ugyanez
még egyszer  és a tetejére   az utolsó  tésztalap.
A tetejét felvert tojással  lekenjük és  legalább 1/2
órát  pihentetjük, majd  újból lekenjük  és
megszurkáljuk villával.  Előmelegített sütőbe 180C°-
on kb. 45 percig sütjük. Ha közbe  nagyon pirulna
alufóliával letakarjuk.Elkészültét  a beleszúrt tűvel
ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni  és csak
utána szeleteljük.
Ha  akarjuk az oldalát  díszíthetjük, bár  nálam
anélkül is elfogyott.
Díszítés: Egy alufólialapra  mákból és dióból kb  1/2
cm-es  csíkokat  rakunk  fölváltva. A torta oldalát
lekvárral lekenjük  és ügyesen alul- felül megfogjuk
és végig görgetjük a diós-mákos csíkokon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése