Sütőtök lekvár
Az egész az úgy kezdődött, hogy kaptam sok-sok sütőtököt.
No most én szeretem a sütőtököt megsütve. De hát ennyit?
Keresgetni kezdtem az interneten , hogy mit is kellene
csinálnom belőle. A lekvár tűnt a legjobb ötletnek.
Megnéztem rengeteg receptet, de valahogy egyiket se
tudtam igazán magamévá tenni.
Mindenesetre végigolvasgattam aztán irány a konyha.
Lesz ami lesz !!!
Ja előtte még azért volt egy story !!
- Szóltam anyunak hogy azért kellene egy kis segítség.
Mert hát ugye a tökön kívül semmim nem volt ami egy
lekvárhoz kellene. Megkértem ha jön segíteni akkor
hozzon magával narancsot, vaníliás cukrot, és
zseléfix 3:1-bent. Hát be is ment az üzletbe és az eladó
figyelmeztette, hogy a zseléfix nem jó ám sütemények
tetejére hanem csak lekvárokhoz. Anyu mondta , hogy
tudom. Mire az eladó: - És milyen lekvárt főznek január
közepén?? Anyu az eladó legnagyobb megrökönyödésére a
világ legtermészetesebb hangján jelentette ki:
Sütőtök lekvárt.
Hát a kisasszonynak egy pillanatra felfutott a szemöldöke.
Mindenesetre azt mondta ahhoz jó a zseléfix.
Szóval konyha ! Az összes tököt meghámoztuk, kiszed-
tük a közepét aztán fölkockáztuk.
Beleraktam egy nagy fazékba vizet öntöttem rá és kis
lángon elkezdtem főzni. Úgy gondoltam ( meg hát a
receptekben is olvastam ), hogy pár narancs kellene bele.
Meghámoztam hát a narancsokat ( fehérjét is) és azt is a
tökhöz kockáztam. Aztán vártam , kevergettem, vártam,
kevergettem mindaddig amíg a tök teljesen szét nem esett.
Nekem volt pár darab benn ami egészben maradt( de
azon meg segítettem a botmixerrel).
Ezután beletettem a vaníliás cukrokat és a cukrot. Még egy
kicsit főztem aztán bele a zseléfix és a citromlé.
Hagytam forrni 2-3 percet aztán szépen belemertem a
tiszta üvegekbe. Az üvegek csavaros tetejét pálinkával
öblítettem. A megtöltött üvegekre rácsavarjuk a tetejét
majd fejre állítjuk és kicsit megütögetjük Ezután az
üvegeket "száraz duncba" tettem.
( nálam ez úgy történt hogy egy nagy vödör kibélelve
újságpapírral, bele egy pléd( takaró) egy rétege. Aztán jö-
hetnek az üvegek. A pléd többi részével jól betakarjuk
és hagyjuk a lekvárt így kihűlni( legalább 2 nap).
Többekkel " lemeóztattam " nagyon finom lett!!!!!!
Akkor lássuk mi is kell hozzá:
8 kg sütőtök ( még hámozás pucolás előtt mérve)
8 dl víz
5 db szép nagy narancs
6 vaníliás cukor
1,3 kg cukor
1 citrom leve
3 db zseléfix 3:1
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése