2012. október 28., vasárnap

Csiga fesztivál Zalaszentgróton 2011


Csiga fesztivál Zalaszentgróton.

Hát  a hastáncos  "barátosném"  elárulta , hogy  a hét végén csigafesztivál lesz Zalaszentgróton. Nem semmi. Franciaországban na és Zalaszentgróton  van  kultusza  a csigaevésnek. Szóval  a francia  cég  aki  a csiga feldolgozással foglalkozik  Zalaszentgróton úgy döntött, hogy megrendezi  első  csiga fesztivált  amivel  akár hagyományt is teremthet.
Mondjuk  érdekesen kezdődött számomra már az indulás is. Ugye miért ne akkor történjen, szóval   " harisnyaszakadás". Telefonos segítség kérés  a barátnőmtől. A  harisnyaváltás után  indulás tovább Zalaszentgrótra.
A szépen felújított Templom-téren  volt a fesztivál. Hatalmas  tömeg, sok sok  csiga, a sörsátorban zenekarok ,Zséda, Mesejáték gyerekeknek. A  csiga kóstolás volt az első amit  ki kellett próbálni. Mit ne mondjak , nekem tetszett. Kellemesen csalódtam . A  házába "visszatuszkolt " elkészített csiga  fűszervajban nagyon finom volt, és  a fekete kagyló  szintén  fűszervajban sem volt semmi.
Aztán  volt pitában sült  csiga, meg  nyárson sült csigacéklamártáson. Igaz  a mi gasztronómiai kultúránk  nem erről  szól, de megkóstolni  mindenképpen  meg kell a más nemzetek ételeit. Aztán  azért  próbáltak ám  a csigákkal  a mi hagyományaink felé is közelíteni. A rizottó  és  főleg  a csigapaprikás nokedlivel már  megközelíti  a magyar  ízvilágot. Azért aki  nagyon nem akart csigából készült  kaját enni , annak a számára   volt sült  tarja, hurka ,kolbász.
A kóstolás után  irány a csigaevő  verseny!! Ki tud 1 perc alatt  több csigát kihalászni a házából  és megenni??  Voltak jelentkezők szép számmal. Igaz a nyeremény is inspirálta a versenyzőket ( Wellnes hétvége).
Egy kis  séta, egy kis zene hallgatás ( Zséda többek  közt Edit Piaf számokat énekelt) aztán  már indult is a csigafuttató  verseny. Hát  az komoly volt . Egy kerek asztal közepén vízbe belemártottak éticsigákat és kitették  középre  őket  . A győztes az aki előbb kijön az asztal  széléig. No ezt ott mindenki tudta  csak a csigák nem. Mentek azok  minden felé, de  azért  mégis volt  amelyik valahogy kievickélt az  asztal  szélére. Igazából  noszogatni nem lehetett őket, mert ha hozzáértek azonnal  " morcossá  " váltak  és  visszahúzódtak  a házukba.
Szóval  jól  szórakoztunk. Aztán  volt  még  csiga  bicikli verseny. Nem  megijedni, nem a csigák  bicikliztek hanem   a lényeg, hogy  ki tud biciklivel  minél  lassabban  majdnem egyhelyben, minél tovább a kerékpáron maradni.
Ezután  besétáltunk a város  központjába, a művelődési ház elé. Leültünk egy padra  és  hatalmas  csönd vett  bennünk körül. Mintha  odébb 500 - 800 m-re  nem is  lenne  egy fesztivál.
Hazafelé  még  azért újra meglátogattuk a barátnőméket és  vittünk  egy kis csigakóstolót. Hát megosztotta  a csapatot  a "csiga evés gyönyöre"!
Timinek ( Barátnőm leánya) volt egy klassz  kis ötlete, mely  azt hiszem sajnos  nem , vagy csak nehezen lenne megvalósítható. No  nem  másért  csak  hogy  mindig  mindenki  másfelé  fut ebben a rohanó  világban. Tartsuk meg   különböző nemzetek gasztronómiai  és kulturális  estjét. Mesélte  hogy ők  tartottak  Orosz estet. A  nemzet  kajái, zenéje , itala. Az ötlet  nem rossz  sőt határozottan  jó, néha  meg kellene állni  és ilyen - vagy  bármilyen- esteket  rendezni.
Szóval  így telt el a Zalaszentgróti  csigafesztiválos  hátvége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése