2012. október 18., csütörtök

Szalontüdő zsemlegombóccal


Szalontüdő  zsemlegombóccal

Így farsang környékén ha kifogysz   az ötletekből és  a
másnapossággal küzdő  pasidnak szeretnél  valami
rendhagyót  főzni akkor ajánlom a Szalontüdőt
zsemlegombóccal.
A szalontüdő  jobbára tüdőből készül ( nálam sertés tüdő),
bár én " sok-sok szívvel"  és  " jó hosszú  nyelvvel"
készítem.
Korhelykaja ez a javából. Először is mert savanyú, no és
nem utolsó sorban laktató is.
Ha  valami oknál  fogva nehezen állsz  neki elkészíteni  azért
még  vannak lehetőségek:
- el lehet menni egy jó  vendéglőbe,
- vagy meg lehet  rendelni a " nagymutternál ".
Tehát így farsang idején  mikor  egy férfi a sárga földig
leissza magát  és  a másnapi ébredés nagy- nagy kínokkal
jár  , no akkor  lehet  kedveskedni  párunknak ezzel a
kajával.
Akkor  lássuk  hogyan is  készül  el.
Hozzávalók:
. 1 kg sertés  tüdő, szív és nyelv vegyesen
( nálam  a szív és a nyelv  volt többségben )
. 2 db sárgarépa
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 petrezselyemgyökér
. 2 fej vöröshagyma
. 3-4 szardellafilé ( olajos halkonzerv ))
. 1 ek. kapribogyó
. 4-5 babérlevél
. 1 db. citrom
olaj, só , egész bors, mustár
Fölteszem a belsőségeket  a hagymával  a fokhagymával
az egész borssal babérlevéllel  főni. Mikor  már  közepesen
puhára  főtt akkor kiszedem  a főzőléből. A megfőtt tüdőből
kimetszem a keményebb hörgőkkel teli részt, a többit
vékony csíkokra vágom, a nyelvet megtisztítom, lehúzom a
hártyáját és azt is felcsíkozom ahogy a szívet is.
A főzőlét leszűröm és  beleteszem a karikára vágott
sárgarépát , petrezselyem gyökeret, és a citrom  leszelt
héját  amiket  puhára  főzök benne.
Közben  egy evőkanál olajon megpirítok 2-3 evőkanál lisztet.
Ha  már szépen  kezd  barnulni akkor  fölengedem az
összeturmixolt zöldséggel  és  főzőlével. Beleteszem a
kapribogyót illetve  az összetört  szardellákat. Pár percig
főzöm és  beleteszem a csíkokra  vágott belsőséget.
Ezután  még  főzöm  és  sózom  , kicsit  borsozom, és  ízlés
szerint  mustárt teszek  bele.
Zsemlegombóccal tálalom.
Zsemlegombóc:
3 db  szikkadt zsemlét kockára  vágok , kevés olajon
megpirítok . Közben  lisztből , vízből   és 2 tojásból egy kis
sóval  nokedli tészta sűrűségű masszát  csinálok. Egy kis fej
hagymát apró kockára  vágok  és kevés olajon
" megfuttatom" . Egy kis csokor zöldség zöldet apróra
vágok.
Ezeket  mind összekeverem . Közbe vizet teszek föl forrni
és vizes kézzel  gombócokat  formázok  és kb 10 percig
főzöm a forró  vízben.  Ha  megfőtt kiszedem  és  már
tálalhatom is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése