Szalontüdő zsemlegombóccal
Így farsang környékén ha kifogysz az ötletekből és a
másnapossággal küzdő pasidnak szeretnél valami
rendhagyót főzni akkor ajánlom a Szalontüdőt
zsemlegombóccal.
A szalontüdő jobbára tüdőből készül ( nálam sertés tüdő),
bár én " sok-sok szívvel" és " jó hosszú nyelvvel"
készítem.
Korhelykaja ez a javából. Először is mert savanyú, no és
nem utolsó sorban laktató is.
Ha valami oknál fogva nehezen állsz neki elkészíteni azért
még vannak lehetőségek:
- el lehet menni egy jó vendéglőbe,
- vagy meg lehet rendelni a " nagymutternál ".
Tehát így farsang idején mikor egy férfi a sárga földig
leissza magát és a másnapi ébredés nagy- nagy kínokkal
jár , no akkor lehet kedveskedni párunknak ezzel a
kajával.
Akkor lássuk hogyan is készül el.
Hozzávalók:
. 1 kg sertés tüdő, szív és nyelv vegyesen
( nálam a szív és a nyelv volt többségben )
. 2 db sárgarépa
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 petrezselyemgyökér
. 2 fej vöröshagyma
. 3-4 szardellafilé ( olajos halkonzerv ))
. 1 ek. kapribogyó
. 4-5 babérlevél
. 1 db. citrom
olaj, só , egész bors, mustár
Fölteszem a belsőségeket a hagymával a fokhagymával
az egész borssal babérlevéllel főni. Mikor már közepesen
puhára főtt akkor kiszedem a főzőléből. A megfőtt tüdőből
kimetszem a keményebb hörgőkkel teli részt, a többit
vékony csíkokra vágom, a nyelvet megtisztítom, lehúzom a
hártyáját és azt is felcsíkozom ahogy a szívet is.
A főzőlét leszűröm és beleteszem a karikára vágott
sárgarépát , petrezselyem gyökeret, és a citrom leszelt
héját amiket puhára főzök benne.
Közben egy evőkanál olajon megpirítok 2-3 evőkanál lisztet.
Ha már szépen kezd barnulni akkor fölengedem az
összeturmixolt zöldséggel és főzőlével. Beleteszem a
kapribogyót illetve az összetört szardellákat. Pár percig
főzöm és beleteszem a csíkokra vágott belsőséget.
Ezután még főzöm és sózom , kicsit borsozom, és ízlés
szerint mustárt teszek bele.
Zsemlegombóccal tálalom.
Zsemlegombóc:
3 db szikkadt zsemlét kockára vágok , kevés olajon
megpirítok . Közben lisztből , vízből és 2 tojásból egy kis
sóval nokedli tészta sűrűségű masszát csinálok. Egy kis fej
hagymát apró kockára vágok és kevés olajon
" megfuttatom" . Egy kis csokor zöldség zöldet apróra
vágok.
Ezeket mind összekeverem . Közbe vizet teszek föl forrni
és vizes kézzel gombócokat formázok és kb 10 percig
főzöm a forró vízben. Ha megfőtt kiszedem és már
tálalhatom is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése