Germknödl magyarul gőzgombóc, de mi csak úgy
hívjuk, hogy mákoscici
A kollégám mesélte hogy Ausztriában járva ,
télen, mikor síelni vannak akkor mindig ezt
eszik, mert nagyon finom. Gondoltam , hogy
nem lehet ezt olyan nehéz megcsinálni. Ma este
aztán nekiduráltam magam és el is készítettem.
Hát legyek őszinte? Tényleg nagyon finom.
Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt,
3 dkg cukor( én vaníliás cukrot tettem bele 2
db-ot és az elég is bele)
1 tojás
3 dl tej,
10 dkg vaj,
1 citrom reszelt héja
25 dkg szilvalekvár
olvasztott vaj,
10 dkg darált mák porcukorral
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk, hozzá liszt, só, tojás,
vaj, citromhéj. Ezt összedagasztjuk és hagyjuk
1/2 órát kelni. Ezután lisztezett deszkán
hengert formálunk és Felszeleteljük úgy , hogy
ha kinyújtjuk akkor kb. 10 cm-es átmérőjű
lapokat kapjunk. Mindegyikbe egy jó teáskanál
lekvárt teszünk és gombócot gyúrunk. ( jól kell
neki záródni) A gombócokat félretesszük még
kelni . Addig egy lábosba vizet forralunk és
fölé szűrőt teszünk. Úgy , hogy a vízbe ne érjen
bele. A gombócokat a szűrőbe tesszük és a víz
fölött 10 -15 percig gőzöljük úgy hogy közben
lefedjük és a födőt nem emelgetjük. ( Nekem
annyiban volt szerencsém , hogy van ZEPTER
edényem és annak van egy szűrős edénye is).
De ezt meg lehet úgy is oldani ha van
fröccsenésgátlónk és a tetejét egy tüzálló
edénnyel borítjuk le.
A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal ,
és szórjuk meg porcukros mákkal. Vaniliasodót
adunk mellé.
Vaniliasodó: 2 tojás,2 dl tej, 8 dkg cukor. Ezt
hidegen habverővel kikeverjük és utánna lassú
tűzön krémmé főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése