Somlói galuska ( kicsit másként)
Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
csipet só
Rétegezéshez:
2 dl tej
1 dl rum
1 nagy marék mazsola rumba áztatva ( ezt én kihagytam)
10 dkg darált dió
Vanília szósz:
3 tojás sárgája
1/2 l tej
3 evőkanál cukor
2 db vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
Csoki öntet:
10 dkg csokoládé
2 evőkanál étolaj
A tészta elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sár-
gáját a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a lisztet,
sütőport sót, majd a tojások felvert habját is beleforgatjuk.
A tésztát két felé vesszük és az egyik felébe bele-
keverjük a kakaót.
Két zsírpapírral kibélelt " gáztepsibe" előmelegített sütő-
ben 180C°-on 10-12 percig sütjük.
Ezután elkészítjük a vanília krémet:
A hozzávalókat jól összekeverjük és lassú tűzön sűrűre
főzzük.
A kihűlt piskótákat két felé vágjuk és és rétegezzük.
A sima piskótával kezdünk, ezt meglocsoljuk tejes rummal
majd megkenjük vaniíia krémmel megszórjuk mazsolával
( na ez ami nálam kimarad), majd darált dióval. Aztán
jön rá a barna lap. Ugyanúgy rétegezzük mint az előzőt
és aztán jöhet a következő sima lap. Erre megint jön
az előbbi réteg végül a barna lap. Ha maradt krémünk
akkor a tetejére is tehetünk egy réteget. Egy éjszakára
hűtőbe tesszük . Másnap kiszúróval , vagy pohárral szépen
"tornyokat" szaggatunk.
Ezután a " tornyokra" jön a csokimáz.
A csokit és az étolajat gőz fölött fölolvasztjuk és jól
összekeverjük. Ezzel locsoljuk meg a "somlóitornyot".
Tálaláskor nyomunk a tetejére egy kis tejszínhabot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése