2012. október 28., vasárnap

Somlói galuska ( kicsit másként)


Somlói  galuska ( kicsit  másként)

Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
csipet só

Rétegezéshez:
2 dl tej
1 dl rum
1 nagy marék mazsola rumba áztatva ( ezt én kihagytam)
10 dkg darált dió

Vanília szósz:
3 tojás sárgája
1/2 l tej
3 evőkanál cukor
2 db vaníliás  cukor
3 evőkanál liszt

Csoki öntet:
10 dkg csokoládé
2 evőkanál étolaj

A tészta  elkészítése:
A tojások  fehérjét kemény habbá verjük.  A  tojások  sár-
gáját  a cukorral  kikeverjük és hozzáadjuk a lisztet,
sütőport  sót, majd  a tojások felvert habját is beleforgatjuk.
A  tésztát  két  felé  vesszük  és az egyik felébe  bele-
keverjük a kakaót.
Két zsírpapírral  kibélelt  " gáztepsibe" előmelegített sütő-
ben 180C°-on 10-12 percig  sütjük.

Ezután  elkészítjük a vanília  krémet:
A hozzávalókat jól  összekeverjük  és lassú  tűzön sűrűre
főzzük.

A  kihűlt  piskótákat két  felé  vágjuk  és és rétegezzük.
A sima piskótával  kezdünk, ezt  meglocsoljuk tejes rummal
majd  megkenjük vaniíia krémmel megszórjuk mazsolával
(  na ez  ami nálam  kimarad), majd  darált  dióval. Aztán
jön  rá  a barna  lap. Ugyanúgy rétegezzük  mint  az  előzőt
és  aztán  jöhet  a következő  sima  lap. Erre  megint  jön
az előbbi réteg  végül a barna lap. Ha  maradt  krémünk
akkor a tetejére  is  tehetünk  egy  réteget. Egy éjszakára
hűtőbe tesszük . Másnap kiszúróval , vagy pohárral  szépen
"tornyokat"  szaggatunk.
Ezután   a " tornyokra"   jön a csokimáz.
A  csokit  és  az étolajat  gőz  fölött  fölolvasztjuk  és  jól
összekeverjük. Ezzel  locsoljuk  meg  a "somlóitornyot".
Tálaláskor nyomunk  a tetejére   egy kis tejszínhabot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése