Francia krémes torta
Hozzávalók: 20 dkg vajas leveles tészta ( ezt én boltba
vásároltam) . Mert hát ugye senki se tökéletes !!!!
Aztán a krémhez kell 8 dl tej, 4 tojás, 15 dkg porcukor,6
evőkanál tej, 2 cs vaníliás cukor . A habhoz meg 1/2 l
Hullala tejszín és 2 db habfixáló . A karamellhez pedig kell
10 dkg cukor 1 evőkanál vaj, 5 evőkanál tej.
A tésztát két részre osztottam és két kb 25 cm-es
körlappá nyújtottam. Kb 200 c°-on megsütöttem ( előtte
jól meg kell szúrkálni villával , mert föllevegősödik). Ha
még is fölpúposodna akkor kicsit még melegen meg kell
nyomkodni. A szebbik tésztalapot késsel egyenlő ( én 8 db)
részre vágjuk.
Elkészítjük a karamellt. A cukrot kis lángon fölolvasztjuk
majd ha már sárgulni kezd levesszük a tűzről és beleke-
verjük a kanál vajat és az 5 kanál tejet. Ezután
visszatesszük a tűzre és állandó kevergetés mellett
besűrítjük. ( Hát egy jó tanács: nagyon vigyázzunk rá,
mert hamar "odakap" és úgy járhatunk , mint én;
Csinálhatjuk újra. No és persze arra is vigyázzunk hogy a
karamell nagyon forró . Ezt megint csak tapasztalatból
mondom. Sikerült ráfröccsennie a kezemre!!! Nagyon
éget !! ) Szóval ha kész a karamell akkor " hama , hama"
lekenjük vele a felvágott tészta lapot. Ha valaki szereti
( én igen ) akkor lehet rá mandula forgácsot, vagy darált
mogyorót szórni.
A vanílikrémhez felteszünk 6 dl tejet forrni a vaníliás
cukorral. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A
tojássárgákat simára keverjük a porcukorral a liszttel és a
megmaradt 2 dl tejjel. a forró tejhez öntjük és kevergetve
felfőzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a még
forró vaníliás krémhez adjuk. Visszatesszük kb 5 percre a
tűzre és még főzzük. Ezután hagyjuk a krémet kihűlni.
A tejszínt a habfixálókkal fölverjük.
Na most jön az összeállítás.
Én egy tortasütőbe tettem bele a megsült tészta lapot,
majd erre raktam a kihűlt krémet, erre pedig a
tejszínhabot. Egy kis tejszínhabot meghagyunk a
díszítéshez.
Aztán felraktam rá egyesével a karamelles tészta lapokat.
Szépen díszítjük a megmaradt tejszínhabbal.
A tortát legalább egy éjszakára hűtőbe hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése