Kürtöskalács ( 4 db )
Nagyon szeretem a kürtöskalácsot! Ja , de nincs hozzá
sütőm. Valahogy itthon a villany tüzhelyben kéne megsütni.
Nézegettem a net-en, hátha sikerül valami épkézláb ötletet
találnom. Siker koronázta nézelődésemet.
Szóval lássuk csak hogyan is készül a kürtöskalács itthon
villanytűzhelyben.
Kell hozzá először is 4 db sörös doboz. Igen jól értetted
4 db sörös doboz. Ezeket szépen be kell csomagolni
alufóliába. Azt majdnem elfelejtettem mondani a sört előtte
ki kell inni és a dobozokat ki kell mosni és megszárítani.
Már kész is a forma amin sütjük a kürtöskalácsot.
A kürtöskalács tésztájának receptje:
1 dl langyos víz
5 dkg kristálycukor
1/2 csomag élesztő ( 2,5 dkg )
25 dkg liszt
1 tojás
1/2 narancs reszelt héja
1 evőkanál olaj
A hempergetéshez :
kristálycukor , őrölt fahéj összekeverve ízlés szerint
Keverőtálba tesszük a lisztet , a reszelt narancshéjat, az
olajat és a langyos vízben a cukorral felfuttatott élesztőt ill.
a felütött egész tojást.
Az egészet ( én robotgéppel ) megdagasztjuk.
Hagyjuk kb. 1 órát kelni.
Közben a fóliázott sörös dobozokat lekenjük olajjal. A tepsit
is kikenjük olajjal. A cukrot pedig összekeverjük a fahéjjal
egy lapos tányéron.
Ha a tésztán megkelt enyhén lisztezett felületen 4 részre
osztjuk, majd egyesével sodrunk belőle 70-80 cm hosszú
1 cm széles csíkokat.
Az olajozott , fóliázott sörös dobozokra tekerjük egyesével
kb. 0,5 cm széles helyet hagyva a tésztacsíkok között.
A kicsit lisztezett felületen a doboz két végét fogva
enyhén nyomva a tésztát görgessük át néhányszor a
tésztaspirált és így összefognak érni a tésztacsíkok nem
hagyva üres helyet. Kenjük le a tésztát olajjal és
hempergessük meg a fahéjas cukorban, majd
egymásmellé tesszük a kiolajozott tepsibe.
Előmelegített sütőben 180C°-on középső állásban 10-15
percig sütjük a kürtöskalácsokat.
Hát ilyenre sikerült !!!!!!!!
Kisfiam ezer éve nyúz a kürtőskalácsért, most végre itt a megoldás! Köszi :-)
VálaszTörlés